Spreuk v/d maand Maart 2013

Vraag je je weleens af wat onze honden van ons denken?
Stel je eens voor: je komt thuis van de supermarkt met kippenbouten, biefstukken, hamlappen, karbonades.
Ze moeten wel denken dat wij de beste jagers ter wereld zijn.

Anne Tyler

18 april 2007

Molly in hydrotherapie

Zoals ik al schreef: het gaat beter met Molly. Maar er blijft nog meer dan genoeg over om aan te werken. Om te beginnen bleef Molly toch nog wel veel blaffen. Hoewel ze gewend was aan de geluiden in en om huis, bleef ze alert. Alles werd gevolgd en in de gaten gehouden. Ook bezoek vond ze niet echt wenselijk of leuk!

Op enig moment liep haar geblaf weer de spuigaten uit. "Tom Poes, verzin een lis" zou heer Bommel geroepen hebben. Onze listen waren echter op: meer dan op. De spanning die we de hele week al hadden gevoeld, geproefd en doorleefd bereikte haar climax. Als de nood het hoogst is, komt de oplossing via de mail. Molly heeft een grondige hekel aan water. Dat bracht Jacky op het idee van hydrotherapie.

Hydrotherapie? Ja, hydrotherapie. Hoe dat werkt, is aan de hand van een paar voorbeelden te beschrijven:
  1. ongewenst blaffen: water
  2. uitvallen naar Chico of Boca: water
  3. grommen en grauwen naar voorbijgangers: water
  4. andere ongewenste '"omgangsvormen": water
Voor dit alles geldt: zo nodig herhalen!

Wat we dus gingen doen, was Molly een straal water toedienen elke keer als ze iets deed waarvan wij vonden dat dit niet door de beugel kon. Deze straal ging vergezeld van het woord NEE. Als ze goed reageerde op het water, kreeg ze direct een "goed zo" in ruil voor haar positieve gedrag. Water was dus de oplossing. Omdat water niet echt interessant klinkt, hebben we deze behandeling hydrotherapie genoemd! Deze therapie heeft zelfs geleid tot een volledige kentering in haar gedrag. Op dit moment gedraagt ze zich goed, blaft nagenoeg niet meer, reageert op NEE zonder dat we water toevoegen! Ze speelt zelfs met Chico en daagt Boca uit. Boca is echter niet zo'n speelbeest, maar ook zijn schrik voor deze tante is momenteel nagenoeg verdwenen. Een voorbeeldje van de huidige Molly kan je hier vinden.

Nu moet ik heel eerlijk zijn dat de hydrotherapie van Molly ook nog wat leuks voor mij gebracht heeft. Omdat je altijd en overal water bij de hand moet hebben, was dit dé gelegenheid om twee waterpistooltjes te kopen! Onder het motto "voor Molly" hebben Jacky en ik nu beiden een eigen wapen. Met de temperaturen van de afgelopen en de komende dagen een aanrader voor iedereen .................

De volgende stap met Molly wordt nu haar weer laten wennen aan mensen die op bezoek komen, langslopen of gewoon op straat zijn. Ook dat gaat ons en haar lukken!